1. Homepage
 2. Over Renewi
 3. Onze rol
 4. Actueel

Verrassende ontwerpen voor en frisse blikken op ‘probleemstromen’

22 februari 2019

Waste-to-productbedrijf Renewi en Design Academy Eindhoven (DAE) zijn aan het begin van het huidige studiejaar gaan samenwerken. De twee partijen willen er zo voor zorgen dat materialen en grondstoffen die nu nog niet of moeilijk recyclebaar zijn, in de toekomst nuttige toepassingen krijgen.

Studenten kregen grondstofvraagstukken voorgeschoteld uit de dagelijkse praktijk van Renewi. De studenten gingen aan de slag met 3 producten die Renewi in grote hoeveelheden bij klanten inzamelt, maar (nog) geen tweede leven kan geven:

 1. kunststof bekers die overblijven na festivals
 2. wegwerpwerkkleding uit industriële omgevingen (zoals overalls en haarnetjes)
 3. canvas dat wordt gebruikt voor de productie van autobanden

DAE 

DAE-Studenten werden uitgedaagd om met de aangereikte materialen nieuwe producten te maken. Door bijvoorbeeld het ontwerp aan te passen, waarbij minder of te demonteren onderdelen gebruikt worden. Of door vervangende materialen te gebruiken en producten zo een langer leven te geven.

Tijdens het 1e project startten de studenten met materiaalanalyses, waarbij via verschillende technieken werd onderzocht wat de mogelijkheden zijn van het materiaal. Technieken zoals: plakken, stapelen, lijmen, rafelen, ontleden en strijken. Dit leverde een aantal verrassend frisse ideeën op! Ideeën waar Renewi zelf nog niet aan had gedacht …

Slimmer design van wegwerpkleding
Een van de studenten lukte het om de wegwerpkleding volledig op te bouwen uit 1 materiaalsoort, in plaats van 4 verschillende materialen. Door bijvoorbeeld de maat in het materiaal te stansen en het klittenband door een knoop te vervangen. Dit zorgt ervoor dat deze kleding na gebruik weer gemakkelijk is terug te brengen tot één materiaalstroom, waarna het beter recyclebaar is.

Beter inzamelen of hergebruik
Voor de gebruikte kunststof bekers werden onder andere deze oplossingen bedacht:

 1. een campagne waardoor de bekers minder vuil ingeleverd worden. Door ze schoner in te zamelen, kunnen ze apart gerecycled worden, en belanden ze niet bij het restafval
 2. een ‘harde’ uitvoering van de beker. Zo behoudt iedereen zijn eigen beker, waardoor deze langer meegaat en niet na 1 keer gebruiken wordt weggegooid

Design from waste
Studenten maakten ook compleet nieuwe producten van het al het materiaal. Zoals deze gebruiksvoorwerpen:

 • sieraden
 • schoenen
 • erotische attributen
 • fruitmanden
 • langspeelplaten
 • herbruikbare bekers

Vervolgstappen
Renewi gaat bekijken welke van de oplossingen realiseerbaar zijn, zodat we ook voor deze 3 afvalstromen in de toekomst concrete waste-to-productoplossingen hebben.

Deze week start alweer het 2e project! Een andere groep studenten krijgt ook 2 of 3 ‘probleemstromen’ voorgeschoteld, waarmee zij aan de slag gaan. We zijn nu al benieuwd naar de innovatieve ideeën, waarmee we samen de overgang naar de Circulaire Economie versnellen!