1. Homepage
  2. Over Renewi
  3. Onze rol
  4. Actueel

Renewi start samenwerking met Sabic en Plastic Energy voor de recycling van plastic afval tot nieuwe waardevolle kunststoffen

11 december 2018

Renewi, Sabic en Plastic Energy hebben aangekondigd de handen ineen te slaan om de verwerking van gemengd plastic afval tot nieuwe kunststoffen in Nederland te realiseren. Het gaat om de niet-mechanisch recyclebare kunststoffen waarvoor momenteel nog geen recycle optie bestaat. Deze afvalstroom is nu nog een probleem vanwege de lage kwaliteit en gemengde samenstelling van het plastic afval.

Sabic, een wereldwijde leider in de chemische industrie, en Plastic Energy, een pionier in het chemisch recyclen van plastics, hebben recent aangekondigd de eerste commerciële chemische recyclingfabriek te gaan bouwen voor het verwerken van plastic afval tot waardevolle grondstof voor de petrochemische activiteiten van Sabic in Europa. De grondstof, bekend als Tacoil en een gepatenteerd product van Plastic Energy, zal door Sabic in hun stoomkrakers verwerkt worden tot nieuwe kunststoffen.

Met de kennis en een breed logistiek netwerk in Nederland, heeft Renewi toegang tot een breed assortiment van gemengde plastics. Renewi zal middels een effectieve en efficiënte oplossing voor de inzameling de grondstof voor deze unieke chemische recycling fabriek aanleveren. Het partnership van deze 3 partijen biedt een duurzamere oplossing voor de verwerking van een afvalstroom die te gemengd en laagwaardig van kwaliteit is, voor traditionele mechanische recycling. Op dit moment wordt deze afvalstroom voornamelijk verbrand met energieterugwinning of gestort.

“We zijn trots op de samenwerking met Sabic en Plastic Energy waarbij we afval gaan omzetten in nieuwe producten,” vertelt Otto de Bont, Managing Director van Renewi in Nederland. “Het sluit perfect aan op onze visie van een circulaire wereld waarin afval niet bestaat. Het resultaat van de samenwerking is minder afval, een slimmer gebruik van schaarse grondstoffen en een reductie van CO2-uitstoot. Samen gaan we een mooie bijdrage leveren aan een schonere en circulaire wereld.”

De verwachting is dat de fabriek, voorzien op het Chemelot terrein in Geleen, in 2021 operationeel zal zijn.